Hur gör man?

Din ST-utbildning i kirurgi

Vad behöver man egentligen veta som ST-läkare i kirurgi? Här finner du en introduktion till ST-utbildningen i Kirurgi!

Nedan följer en kort sammanfattande introduktion till vad man behöver veta som ny eller blivande ST-läkare i allmänkirurgi. Syftet är att förklara olika begrepp, föreningar/organisationer och deras syften, men kanske mest för att du skall kunna få en lättare ingång till hur du skall lägga upp planeringen av din ST-utbildning.

Såhär funderar din ST

Målbeskrivningen för ST i Kirurgi

Målbeskrivningen ges ut av Socialstyrelsen och är den förordning som styr vad som krävs för att en ST-läkare ska kunna ansöka om och erhålla Specialistkompetens.

Målbeskrivningen uppdelas i följande delmål:

  • Delmål A
    A-målen är gällande för alla som ansöker om specialistkompetens oavsett specialitet.

  • Delmål B
    B-målen är lite mer specifika men ofta samma för besläktade specialiteter (som t.ex. kirurgiska specialiteter).

  • Delmål C
    C-målen är specifika för din specialitet.

För att kunna uppnå de flesta delmål krävs både klinisk tjänstgöring sam kurser.

Målbeskrivningen uppdateras regelbundet och vilken målbeskrivning du ska gå efter bestäms av när du startade din ST-utbildning samt om du gjort svensk AT. Följande upplagor är idag aktuella:

  • HSLF-FS 2021
    Den nyaste målbeskrivningen är från 2021 och innefattar förutom ST- även BT-målen. Denna målbeskrivning används om du börjar ST efter 1 juli 2021 och inte omfattas av undantagen beskrivna nedan.

  • SOSFS 2015:8
    Föregående målbeskrivning är från 2015 och innefattar endast ST-mål. Läkare med legitimationsdatum från och med den 1 maj 2015 t om 1 juli 2021, med två undantag; 1. Du har erhållit legitimation genom svensk AT och 2. Du har påbörjat din ST innan 1 juli 2021.

Läs mer angående ST (samt AT och BT) på Läkarförbundets hemsida.

Utbildningsboken från SKF

Baserat på Målbeskrivningen ger utbildningskommittén i Svensk Kirurgisk Förening (SKF) ut en Utbildningsbok i Kirurgi med syftet att specificera vad som faktiskt bör ingå i ST-utbildningen i allmänkirurgi. I Utbildningsboken finns också bra dokument och hjälpmedel innefattande checklista för handledarsamtal, exempel på ST-kontrakt och kurser, och loggbok för olika kirurgiska ingrepp. Utbildningsboken är i sig inte juridiskt bindande på samma sätt som Målbeskrivningen är, men den är viktigt och bra att utgå ifrån när du, din handledare, ST-studierektor och verksamhetschef skall planera din ST-utbildning. På Svensk Kirurgisk Förening kan du hitta den senaste utgåvan av utbildningsboken som gäller för SOSFS 2015:8. En Utbildningsbok för HSLF-FS 2021 är under utarbetning.

ST-kontraktet

ST-kontrakt är ett icke juridiskt bindande dokument mellan dig som ST-läkare och din arbetsplats (representerad av din chef eller ST-studierektor) som upprättas inför eller i början av din ST. Det är en överenskommelse som ska innehålla formerna för din ST. ST-kontrakt förekommer inte på alla kliniker, men det är rekommenderat av SKF som också uppmuntrar till att man skickar in signerat ST-kontakt till utbildningskommittén. Förslag på ST-kontakt finns i Utbildningsboken.

Handledare

För att uppfylla kraven i Målbeskrivningen krävs det att du har en huvudhandledare under hela din ST samt namngivna handledare på dina randningar. Du ska ha formella dokumenterade handledarmöte under din ST-utbildning, var antalet/år ofta finns som rekommendation från den Region du arbetar i. Om du vikarierar inför ST i kirurgi är det viktigt att kräva en handledare under ditt vikariat då detta krävs för att du ska få tillgodoräkna dig vikariatstiden i din framtida ST. I slutet av din ST samt randningar behöver din huvudhandledare respektive randningshandledare fylla i Socialstyrelsens intyg om att du uppfyllt dina mål under din placering/ST.

Studieplan och randningar

När du börjar din ST är det bra att lägga upp en långsiktig studieplan för hela ST-utbildningen var placeringar internt samt randningar ingår. Det är även bra att försöka planera in när olika kurser ska genomföras, samt när kvalitetsarbete och vetenskapligt arbete ska göras. Förutom tjänstgöring på den egna kliniken behöver många ST läkare i kirurgi randa sig på en urologisk och en kärlkirurgisk enhet, samt möjligen på annan kirurgisk klinik för att uppnå delar av Målbeskrivningen som inte nås på den egna kliniken.

Kurser

För att uppnå de flesta delmål behöver du enligt Målbeskrivningen gå en eller flera kurser. Det är viktigt att de kurs du planerar gå under ett delmål faktiskt uppfyller de kriterier som finns för delmålet och att detta kan intygas. Det är således viktigt att du får ett intyg efter kursen som beskriver vilket delmål som uppfyllts.

De flesta ST-läkare gå i C-målen KUB-kurser som är anordnade i Svensk Kirurgisk Förenings regi, men det finns också andra kurser att gå. Tips om var du kan hitta kurser finns under sidan Kurser.

Examination

Svensk Kirurgisk Förening anordnad sedan 2022 en skriftlig specialistexamination i kirurgi. SKF rekommenderar att man skriver denna i samband med att man blir specialist men det ska noteras att examination är frivillig då socialstyrelsen inte har något krav på examination för att uppnå Målbeskrivningen. Anmäl dig till examinationen på Utbildningsportalen.

Ansök om specialistbevis i kirurgi

Under 2013 behövde hela 57 procent av alla ansökningar om specialistbevis i kirurgi kompletteras. Det skapar ett stort merarbete för Socialstyrelsen och bidrar till att förlänga handläggningstiderna. De som måste komplettera sina ansökningar riskerar att få en stor fördröjning med att få sitt specialistbevis. Det är alltså viktigt att det blir rätt från början. Utbildningskommittén inom Svensk Kirurgisk Förening har därför, i samråd med Lotta Anveden som är kirurg och medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, tagit fram en checklista som ska underlätta ansökan. Det är bra om man redan tidigt i utbildning känner till hur specialistansökan går till. På så sätt kan man undvika kompletteringar mot slutet. Dokumentet publicerades i tidningen Svensk Kirurgi och en kopia finns nedan. Det är även viktigt vid ansökan om specialistkompetens att det framgår och att man förtydligar att man handlagt barn. Annars riskerar man att få komplettera ansökan.Läs mer om Kurser här!

Mer information ansökan finns i Utbildningsboken!